Valóra vált ígéret

2009.02.14. 16:58 | laurix | 5 komment

Több mint 20 évig laktam a Duna Plazaval szemben, így ha egy kis magányra vágytam, gyakran átsétáltam a bevásárlóközpont mögötti területre. A víz, a táj, a szemközti part látványa gyönyörű volt, persze csak akkor, ha sikerült elvonatkoztatnom az akkor még borzalmas környezettől. Mindenhol szeméthalmok álltak, a vízben félpár cipők úsztak, voltaképp bizarr környezet vette körül a természet maga alakította szépségét.

Pár évvel ezelőtt azonban megjelent az első daru a tizenharmadik kerületi Duna parton, az ott lakók legnagyobb örömére. Már jóval korábban ígérgettek nekünk mindent (aquaparkot, jachtkikötőt, éttermekkel övezett plázst), így ekkor végre megvalósulni látszott a várt élménypark, annak minden előnyével. De persze mi volt az első tábla az építkezésen: „Magánterület – Lakópark építése”. Gondoltam nagyszerű, újabb beruházás, mellyel elvesznek városunkból egy darabot, 250000 Ft/m2-ért cserébe.

Szerencsére nem így történt, vagy csak részben így! Már 2008-ban felfigyeltem egy különös látásmód alkotta épületre, az újonnan felépült hajókikötő tövében. Akkor még üresen állt, ma azonban itt található a Melba Budapest, felülmúlva a fővárosi éttermeket. A szakértők szerint retro, számomra inkább futurisztikus megjelenésével valódi gyöngyszeme a hazai design helyszíneknek. Hatalmas üveg ablakai a partra néznek azt sugallva, megvalósult egy igazi, álom luxus kivitelben. Lekerekített formák összjátéka harmóniát árasztva várja a vendégeket egy kis kikapcsolódásra. Rendezvényhelyszínnek is kiváló, könnyen zártkörürsíthető egy olyan területen, ahová számos aktivitás szervezhető hajókázástól a kerti grillezésig.

Látva azt, hogy milyen változás ment végbe 4 év alatt egy kietlen dunai területen, csak azt mondhatom: mindent bele, egy szebb, parkosított fővárosért!

Címkék: design helyszínek

A bejegyzés trackback címe:

https://eventpoint.blog.hu/api/trackback/id/tr47943029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Perillustris 2009.02.16. 21:40:04

Hát, a Marina-partról nekem nem a parkosítás jut eszembe, hanem a profitmaximalizálás miatti szinte teljes beépítés.

Az épüleletek egymás szájában, jó szorosan. Az elé épített betonkockát Duna terasznak nevezni különösen jó marketingesre vall.

laurix 2009.02.16. 22:18:16

@Perillustris: Részben igazat kell, hogy adjak, azért is írtam a cikkben, hogy „…gondoltam nagyszerű, újabb beruházás, mellyel elvesznek városunkból egy darabot, 250 000 Ft/m2-ért cserébe.
Szerencsére nem így történt, vagy csak részben így!”
Igaz, hogy lakóparkot építettek fel, de emellett rendbe hozták azt a területet, mely pár évvel ezelőtt a főváros szégyenével felért. Hajléktalanok lakóhelyét, szemétledobót szűntettek meg evvel. Remélem a folytatásban a tényleges parkosítás is megtörténik, amire hely még van bőven akár az Árpád-híd, akár a Északi összekötő felé.
Lehet, hogy ez épp nem a legszimpatikusabb válasz lesz, de én a design helyszínek alatt elsősorban rendezvény helyszíneket keresek, melyeket különleges látásmódban építettek, hoztak létre. Számomra ezeknek a kritériumoknak megfelel a Melba étterem, ahol úgy gondolom 200 főnek (multicégek megbízásából) kiválóan rendezhető egy este, jachtozással egybekötve.

Perillustris 2009.02.17. 00:20:10

@laurix: Arra pont jó, mert utána hazamész onnan, s hátrahagyod a bántóan túlárazott "modern" lakótelepet.

Vaandor 2009.02.21. 08:37:18

@laurix: "Remélem a folytatásban a tényleges parkosítás is megtörténik"

Tehát azt belátod, hogy a megvalósult lakótelepnek tényleg nincs köze a parkosításhoz, rehabilitációhoz, stb. (Illetve nem több, mint pl. Békásmegyer paneljeinek)
Rossz hírem van: a maradék területek (Árpád híd és vasúti híd felé) ugyanígy befektetői kézben vannak - és ugyanilyen sokemeletesek várhatók rájuk.

(Persze az adott étteremhez ez off. De a víz, a táj, a part látványa már nem lesz többé ugyanaz.)

laurix 2009.02.21. 23:02:58

@Vaandor: Szerettem volna írni Neked, de az itt túl hosszú lett volna, így az új bejegyzésemben benne van a válaszom. - Parkok magánkézben cím alatt
süti beállítások módosítása