Sziget, sziget. Mi lesz 2009-ben?

2009.03.04. 20:01 | tekktakk | Szólj hozzá!

Van egy hét nyáron, amikor a szokásosnál több turista lepi el napközben Budapest utcáit. Karszalag a csuklókon, euforikus hangulat a szemekben és a lelkekben. Bár különböző csoportok minden évben lefutják kötelező köreiket mondván, hogy: „sajnos túl hangosak vagytok," ám a már-már Hungaricummá nemesedett fesztivált még a decibelmérők mutatói sem tudják komolyan elmarasztalni. Talán még ők is érzik milyen nagyszerű és Európában sok tekintetben egyedülálló rendezvénnyel állnak szemben.

A zenei kínálat évről évre színvonalasabb, a beléptetőrendszer és a jegykezelés is sokkal olajozottabban folyik már, mint korábban, viszont még mindig vannak megvalósításra váró feladatok, melyek az Alpok túloldalán és attól nyugatra rég működnek. Ilyen pl. a mobil toalettek ésszerűsítése, mellyel egyik korábbi cikkünkben már foglalkoztunk (http://eventpoint.blog.hu/2009/02/23/locs_pocs_toiless). Hasonló, megoldandó probléma alapját szolgáltatja a több tízezer elpocsékolt 5 dl-es műanyag söröskorsó is. Próbálkozások persze vannak rá minden évben: gyűjts össze X darabot és váltsd be ajándékokra, de ahogy ezt a mellékelt ábra is mutatja (és gondoljunk itt a nagyszínpad küzdőterére egy-egy jól vagy kevésbé jól sikerült koncert után) nem vezetnek eredményre. Persze a hulladéktengerhez sok más is hozzájárul. Találunk itt szétszaggatott ruhadarabokat, csikket mérhetetlen számban, -melyekkel aztán tényleg nem lehet mit kezdeni-, sőt a szemfülesebbek sok esetben pénzt és mobiltelefont is, de legnagyobb számban mégis a műanyagpoharak fordulnak elő.

Hogy a jövőben megkíméljük magunkat az ehhez hasonló (katasztrófa)turista-látványosságoktól, követhetnénk a nyugat-európai gyakorlatot. Németországban és Ausztriában az un. Pfand (zálog) rendszer vált használatossá, mely nem csak a fesztiválokon, hanem a városi pubokban is működik. Ennek lényege, hogy első italunk mellé a bárpultos felszámol egy minimális összeget is (1 Euro), melyet Pfand/zseton formájában meg is kapunk. Ha elfogyasztottuk italunkat, akkor a poharat vagy az üveget visszavisszük a pulthoz és új italt kérhetünk, de ezért már nem kerül felszámolásra extra díj. Az este végén, vagy amikor úgy érezzük, hogy már nem akarunk, vagy nem tudunk többet inni (vagy egész egyszerűen már nem lenne tanácsos), akkor az utolsó üres pohárral vagy üveggel a pultnál a zseton fejében visszaigényelhetjük a betéti díjat.

Ennek a rendszernek természetesen elengedhetetlen eleme az gyors kiszolgálás, hiszen senkinek sincs kedve tíz percig állni, csak azért, hogy megkapja a százforintosát vagy az egy Eurosát a zsetonért cserébe. Ugyanakkor sok helyen Pfand-ként kitűzőt adnak, melyet adott esetben a vendég gyakran szívesen meg is tart. Meglátjuk, hogy idén a Sziget szervezőbizottsága hajlandó-e újabb lépéseket tenni egy még tisztább fesztiválért. Ha nem, akkor maradnak a szemétszedők, akik reméljük legalább ilyen aktivitással fognak dolgozni, mint eddig.

Címkék: mix kitekintés

A bejegyzés trackback címe:

https://eventpoint.blog.hu/api/trackback/id/tr35981733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása