Óbuda igazi kincse

2009.02.07. 21:58 | laurix | 2 komment

Érdekes Budapest harmadik kerülete, ahol a panelházak övezetében lépten-nyomon fellelhető történelmünk egy maradványa. Vannak féltve őrzött kincseink - mint az Aquincumi Múzeum-, és vannak tőlük pár 100 méterre ugyanolyan hagyománnyal bíró romkertek, ahol a hajléktalanok húzzák meg magukat (pl. a Flórián térrel szembeni terület). Különleges helyszínek nosztalgikus életérzéssel.

Még csak háromszor voltam a Kiscelli Múzeum Templomterében, azonban naponta visszavágyom oda, mely a főváros egyik valódi gyöngyszeme. Bármilyen koncepciónál eszembe jut, magával ragadó atmoszférája miatt. Egyszerűen mindenre használható. A kiállításokon át, a divatbemutatón keresztül, az újévi koncertig, mindenre. Koncepciójában is kivételesnek számít -hiszen annak köszönhetően, hogy érintetlenül hagyták a trinitárius szerzetesek számára épített templomot- extra dekorációra sem kell költeni.

Tökéletes rendezvényhelyszín, ahová 350 fő könnyedén elvihető, azonban sajnálatos, hogy a pesti emberek nagy része még sosem járt ott. Most nem a „plaza undoromnak” adok újra hangot, csak szeretném, ha egy rövid időre az Eurocenter mögé néznénk. A Templomtér megközelíthető 165-ös vagy 60-as busszal, valamint 17-es villamossal, tehát a kocsinélküliségünk nem lehet kifogás! Arra buzdítanék mindenkit, hogy ne csak az újonnan épített design helyszíneket csodáljuk százszámra, hanem tekintsünk vissza városi hagyományainkra és fogadjuk el, hogy egy 1745-ben tervezett kolostor is méltó versenytársa kortárs alkotásainknak!

Címkék: kastélyok templomterek esküvői helyszínek

A bejegyzés trackback címe:

https://eventpoint.blog.hu/api/trackback/id/tr28929163

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Óbuda több mint város! 2009.03.07. 12:19:01

Kiscelli Múzeum TemplomtereÉrdekes Budapest harmadik kerülete, ahol a panelházak övezetében lépten-nyomon fellelhető történelmünk egy maradványa. Vannak féltve őrzött kincseink - mint az Aquincumi Múzeum-, és vannak tőlük pár 100 méterre ugyanolyan hagyom…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tél Miksa 2009.03.11. 18:22:56

Kedves Laurix!

Azért az nem teljesen igaz, hogy a templom érintetlen maradt, hiszen az 1945-ös ostrom során lényegében rommá lőtték (persze azelőtt is már számos funkciója volt, katonai kórháztól a raktárig). Így a különleges atmoszférája - ami kétségtelenül megvan - inkább annak köszönhető, hogy ennyire sikerült rekonstruálni ezt az épületrészt - már amennyire nevezhetjük ezt rekonstrukciónak. Ettől függetlenül én is imádom, akkor a legnagyobb a hatása, ha üres...

laurix 2009.03.12. 09:42:02

Kedves Tél Miksa!

Köszönöm a kommentet, mert nagyon hasznos volt számomra. Tényleg nem tudtam ezeket az információkat… Én egyébként az „érintetlenül hagyták”-ot úgy is értettem, hogy nagyon jó, hogy nem csináltak benne állandó kiállítást; nem építették be kávézónak, könyvesboltnak, vagy bármi egyébnek, mely egy csapásra elrontotta volna különleges hangulatát. Abban meg nagyon egyetértek, hogy lehet benne akármilyen exkluzív dekoráció, mégis üresen a legszebb! (Egyszer voltam egy rendezvényen ott, hogy csak mécsesekkel és apró kristályokkal díszítették, melyek megcsillantak a romok között, az is lenyűgöző volt.)
süti beállítások módosítása