Rendezvény a lá Öko

2009.02.16. 23:16 | tekktakk | Szólj hozzá!

Egyik korábbi írásomban a recikálás és az ökotudatos gondolkodás ideologikus képét festettem meg. Hogyan tudjuk ezt megvalósítani a rendezvényszervezés gyakorlatában? A megoldás: kevesebb papír, több hulladékgyűjtő, még több emlékeztető a vendégek számára.

Ha egy rendezvény tematikájához nem is kapcsolódik szorosan a zöld háttérben körkörösen futó nyilak szimbóluma, azaz az újrahasznosítás eszméje, még akkor is hozzákapcsolhatjuk egész egyszerűen. Nemcsak azért, hogy az esemény egy jó hangulatú, divatos témájú alapkeretet kapjon, hanem mert mindannyiunk feladata annak elkerülése, hogy a Föld ahol élünk egy egyre intenzívebben ketyegő időzített bombára hasonlítson.

Mindannyian kedveljük a különleges alkalmakat. Az itt hallott, látott, tapasztalt dolgok nagyobb eséllyel ragadnak meg tudatunkban, hatványozottan hatnak gondolkodásunkra. Erre a felfokozott befogadóképességre kell építenünk akkor is, amikor a megrendelővel a rendezvény arculatáról tárgyalunk éppen.

Kevesebb papír. Jelenlegi kultúránk egyelőre még mindig a papír alapú írásbeliségre épül. Látván azonban az elektronikus szöveg dinamikus térhódítását és az íróasztalunkon egyre kétségbeejtően halmozódó, nyomtatott konferencianyagok okozta kaotikus helyzetet, könnyen megtippelhetjük, hogy a mindenféle tájékoztató- és összefoglalófüzet milyen formában fog eljutni hozzánk a jövőben. A legújabb digitális adathordozók, pendrive-ok kapacitása már alkalmas egész könyvtárak eltárolására. Nekünk nincs szükségünk ekkora tárhelyre, ellenben arra igen, hogy a látogatókat gyakorlatban a pendrive-on kapott prospektusok, marketinganyagok irányába tereljük. A papíralap természetesen (még) nem feledhető el teljesen, de minél korábban megkezdjük a felkészülést a digitális katalógusokra, annál több fát kímélünk meg a láncfűrészek végzetes marásaitól.

Amíg viszont az embereket nem sikerül rászoktatnunk az új metódusokra, addig a rendezvényeken az újrahasznosított papír alkalmazása, valamint a minden sarokban elhelyezett szelektív hulladékgyűjtők alapvetőek kellene, hogy legyenek. Nem kell a csodában hinnünk annak beteljesülésre, hogy egyszer majd kevesebb papírt fogunk eltékozolni, megszűnik az esőerdők irtása és az USB-stickek segítségével eltűnnek a tornyosuló irathalmazok otthonról. Ez mind ésszerűség és praktika kérdése. Pár dolog biztos: helyre és levegőre mindig szükségünk lesz.

Címkék: mix

A bejegyzés trackback címe:

https://eventpoint.blog.hu/api/trackback/id/tr94947633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása