Koncert, underground, belváros

2009.03.09. 00:00 | tekktakk | Szólj hozzá!

Úgy tűnik, fénykorukat élik a lebontásra váró, vagy teljes átalakítás előtt álló polgári bérházak. A legkülönfélébb szórakozó- és szabadidőhelyszíneket alakítják ki belőlük, melyek egyre csak növekvő népszerűségnek örvendenek. A sikerhez hozzájárul egyrészt maga a korhangulat, azaz a retró tombolása valamint, hogy ezek az építmények legtöbbször frekventált elhelyezkedésűek, így nem kell órákat utaznunk, mert gyakorlatilag a belvárosban vannak. Ilyen a már korábban tárgyalt Kazinczy utcai Szimpla Kert is, a multifunkcionális Tűzraktér a Tűzoltó utcában, meg a nemrég megnyílt Instant is a Nagymező utcában.

Az Instant noha még csak pár hónapja üzemel, egyből belopta magát a budapesti fiatalok és kevésbé fiatalok szívébe. Talán azért ment ez olyan olajozottan, mert roppant jó lehetőséget nyújt akár egész estés kikapcsolódásra is, hiszen pincerészén nagy befogadóképességű koncertterem található korrekt színpaddal, kicsit kárpótolva minket ezzel a nem egészen tisztázott körülmények között bezárt és eltűntetett Kultiplexért, mely egykor a Kinizsi utcában állt.

Szükség van olyan koncerthelyszínekre, mely fellépési esélyt adhat kevésbé ismert magyar és külföldi előadóknak egyaránt, ugyanis a Kulti elbontása, valamint az egykori Süss Fel Nap (mely mára már Morrison’s 2 névre hallgat), átépítésével megritkultak az erre alkalmas színpadok. A külvárosban természetesen rengeteg elhagyatott gyár és raktárépület áll, ami szintén alkalmas arra, hogy örököse legyen az underground zenei élet egykori központjainak, de sajnos be kell látnunk, hogy a közönség az évek alatt elkényelmesedett és csak kis számban jelenik meg a külvárosban rendezett koncerteken, ami főleg egy külföldi zenekar koncertjekor kellemetlen egyrészt a szervezőknek, mert veszteségesre jön ki a buli, másrészt az ország zenei ízlésének nemzetközi megítélésekor.

Az underground helyszíneit itthon is, mint Európa többi nagyvárosában (megfelelő hangszigeteléssel) meg kell tartanunk a belvárosban, különben a közönség érdemtelenné válik és nem fogunk soha arra az igényes zenei kultúra útjára lépni, mint a szigetországiak, vagy a franciák és a zenegépek kínálatából továbbra sem tudjuk száműzni a mulatós diszkózenét.

Címkék: koncert helyszínek

A bejegyzés trackback címe:

https://eventpoint.blog.hu/api/trackback/id/tr52991605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása