Épületek fényruhája

2009.05.15. 12:37 | laurix | Szólj hozzá!

A Lightmare weboldalon olyan fénnyel festett épületek képeit láthatjuk, melyek gyönyörűek, ám valahol mégis nagyon távol állnak a megszokott budapesti életképtől. Fővárosunkban én is még csak kétszer láttam ilyet, holott egy esztétikusan elkészített grafika szinte újraértelmezi egyes épülethez kialakított viszonyunkat. Egy könnyen kivitelezhető technikai megoldással akár havonta új arculatot adhatunk a megszokott városképnek, de a kulcs jelen esetben a nem mindennapiban van. Egy olyan vizuális alkalmazásban, mely talán unalmassá válna, ha nap, mint nap alkalmaznánk a tűzfalak oldalain.

A fényfestésben rejlő lehetőségekről Bereczki Károllyal beszélgettem.

Mit jelent pontosan az, hogy fényfestés? Milyen technikai eszközök kellenek egy épület tökéletes megfestéséhez? 

Ez egy olyan eljárás, amely során nagy teljesítményű diavetítőkkel, kézzel festett vagy számítógépes grafikákat vetítünk ki adott felületre. Hogy ez létrejöjjön, leginkább a vetítőkre és az ehhez tartozó háttértechnikára (állványzat, elektromos hálózat, stb.) van szükség. Fontos még a pontos tervezés és modellezés, mely nélkül magas színvonalú fényfestés nem jöhet létre.

Kültéren, vagy beltéren élnek meg jobban a fények? Gondolom nagyon fontos, hogy mennyire sötét az adott környezet, vagy éppen milyen színű a megfesteni kívánt épület.

Kül- és beltéren egyaránt megél a vetítés. De ki kell emelnem, hogy nem lehet átlátszó üveg felületre festeni, és általában elmondható hogy a fényfestésnek a világos felületek kedveznek.

Számotokra mi a legnagyobb kihívás egy munka során? 

A legnagyobb kihívást az adott helyszínhez, és  alkalomhoz  illő kreatív megtervezése jelenti. Ehhez a megbízás ismeretében mindig az adott eseményre kérünk fel kreatív partnereket, akik általában más területen is aktív képzőművészek.

Sok pénzre, vagy profi grafikára van szükség a tökéletesség eléréséhez? 

A fényfestés a jelentős technikai háttérnek köszönhetően nem kifejezetten olcsó produkció, de természetesen a magas színvonalú kreatív és a professzionális technikai kivitelezés ugyanúgy elengedhetetlen feltétele a sikernek!

Az időjárás befolyásoló tényező?

A vetítésben nem, de a látogatók közérzetében annál inkább…

Volt már olyan megbízásotok, hogy a fényfestéssel nem reklámoztatok, csupán hangulati elemként szolgált egy adott területen? Mennyire gyakori a márkajelzés nélküli vetítés? 

A fényfestés nem elsősorban reklám lehetőség, bár ezen a területen is kedvelt eszköz. Szerencsére számos olyan alkalom van, amikor a fényfestést művészeti célokra használják és a költségeket szponzoráció keretein belül fedezi egy-egy cég. Általában olyan vállalat, aki fontosnak tartja a kortárs művészetet. Ezekről a produkciókról a nemrég megújult weboldalunk elég átfogó képet ad.

Mennyire látod azt reálisnak, hogy akár 2015-re az éjszakai utcakép megszokott elemei lesznek a színes házfalak? 

Reálisnak (az anyagiak miatt) nem látom, bár azt biztosan mondhatom, hogy igény mindenképpen lenne rá.

A közeljövőben lesz olyan munkátok, melyet az „egyszerű, utcai emberek” is megcsodálhatnak? Gondolok itt olyan megbízásra, mely kikerül a közterekre, elhagyva a zártkörű rendezvények kapuit? 

Következő fényfestésünk az Európai Uniós választások kapcsán, a választáson való részvételre kapacitálja az embereket. A helyszín egy régen kiszemelt, és a fényfestés számára ideális épület az Országház Irodaépülete, melyet a hétköznapokban csak a Fehér Házként szoktak emlegetni.

A vetítés pedig 2009. május 29-30.-án látható sötétedéstől.

 

További információ: www.lightmare.hu

Címkék: mix kitekintés dekor design grafika forma

A bejegyzés trackback címe:

https://eventpoint.blog.hu/api/trackback/id/tr511123127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása