Katonás rend a káoszban

2009.06.10. 08:46 | laurix | Szólj hozzá!

Szombaton lesz egy hete, hogy az Alexandrov (The Russian Army Academic) fellépet a Sportaréna fémszerkezetű kupolája alatt. Harminc év után ismét hazánkba látogatott a világhírű együttes, akiket 1970 körül még egy számnál kifütyültek, ma vastapssal jutalmazták. Utóbbit megértem, előbbihez koromnál fogva nem tudok hozzászólni. Amiben viszont állást tudok foglalni az a helyszín viszonya egy ilyen jellegű előadáshoz.

Emlékszem még vitatkoztam is egy kedves ismerősömmel, az Aréna pártját fogva, hogy nincs igaza abban, hogy a program nem oda való. Be kell látnom, igaza volt! Egy ilyen fergeteges produkció nagyobb tiszteletet, jellegéből adódóan nagyobb fegyelmet követelt volna. Inkább dupla előadás a MÜPA-ban, mint egy a stadionoknál.

Akik ismerik a kórust, azok talán értik, miért mondom ezt. Akik csak az Eurovíziós Dalfesztivál felvételét látták, azok képzeljenek el egy sokkalta jobbat, autentikusabb hangzásvilágot, néptáncot hip-hop helyett. Maximálisan kiképzett énekesek és táncosok szórakoztatták közel 120 percben közönségüket, akik a helyszín adottságai miatt nem tudták megadni a kellő tiszteletet. Hiába öltöztünk fel szépen, ha a szomszéd kólát ivott, perecet evett. A jobb oldali kislány meg folyton pisilni akart. A kb. nyolcezer emberből, kétszáz biztosan folyamatos mozgásban volt, miközben a szél csapkodta a fém tetőszerkezetet. Mondhatnánk, intelligencia kérdése, hogy nem eszünk egy ilyen műsor alatt. Ami igaz is, de ezért jó a színház, mert esélyt sem ad a vendégnek, a nem kívánt magatartásra. Persze ezek a külső tényezők mit sem vonnak le az előadás értékéből, csupán nem teljesül az, amiért az ember jegyet vesz. Ha egy koncert jobban élvezhető TV-n keresztül, mint élőben, akkor baj van, hiszen egy várt érzést vásárolunk előre, mely, ha nem teljesül, nincs értelme elindulni otthonról.

Persze mondanom sem kell, hogy a vendégek kálváriája már büfénél elkezdődött, ahonnan a palackokat kupak nélkül adták vissza, mondván ez egy biztonságtechnikai előírás. Hogy mi? Nehogy szétverjek valakit egy üres műanyag üveggel? Ez tényleg reális. De mindegy is, mert a palack helyett kapok szívószálat, így a másik szemét egykönnyen kiszúrhatom a kígyózó sorban. És a bántó csak az, hogy egy ócska marketinghúzást a fogyasztás növelésére, a biztonsági feltételekre kennek. Ezt már csak tetézik a rövid bemondások a koncert közepén, hogy „A” cég nem fizetett…aztán kis szünet után folytatják, hogy, ez nem „B” hibája.

Így amit tanácsolnék az Aréna programszervezőinek, hogy a kupakok helyett, legközelebb inkább arra figyeljenek a hostessek, hogy a vendégek ne vihessenek be a csarnokba ételt, mert, ami nem zavaró egy Black Eyed Peas alatt, az rettentő az Alexandrov előadása közben.

Én őszintén nagyon sajnálom, hogy a piactéri hangulat elvett egy ilyen remek előadás értékéből, de bízom benne, hogy nem kell 2030-ig várnunk, hogy egy hangversenyteremben viszontláthassuk az orosz kórus tagjait! Amúgy meg le a kalappal az orosz tánc, és zenei világ előtt!

Címkék: mix koncert helyszínek rendezvény bírálatok

A bejegyzés trackback címe:

https://eventpoint.blog.hu/api/trackback/id/tr151176093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása