Parkok magánkézben

2009.02.21. 22:56 | laurix | Szólj hozzá!

Bejegyzéseimben többször foglalkoztam már a budapesti parkokkal és a parkosítási kísérletekkel, leginkább azért, mert ezeket a beruházásokat mindig kísérik exkluzív épületek, elegáns éttermek, melyek legtöbbször jól hasznosíthatóak rendezvényszervezői szempontból. Persze könnyen felvethető a kérdés: miért törvényszerű, hogy minden ilyen vállalkozás magán kézbe kerüljön, pusztán komoly anyagi megfontolásból. Több oldalról megközelíthető a kérdéskör, engem azonban leginkább az érdekelne, vajon mit szólnak az adott kerület lakói a környezetükben történő beruházásokhoz?

A Marina partról írt rövid cikkem vegyes érzelmeket váltott ki olvasóimból – és részben tényleg igazat adva nekik -, mégis vallom azt (mint volt 13. kerületi lakos): örülök, hogy kitisztították a Duna parti sétányt. Igen, nem ez volt a legjobb megoldása a terület fejlesztésének, de vallom még mindig jobb a szeméthalommal körülvett életveszélyes környezetnél.

Budapest másik hasonló - azonban itt egyelőre valóban parkkal övezett - területe a Lágymányosi öböl, más néven Öböl XI. Az Indexen olvasható, hogy már a megnyitója heves érzelmeket váltott ki, azonban én akárhányszor itt járok, azt tapasztalom, szeretik az emberek. Újbuda lakosai ide járnak sétálni, napozni, labdázni, fagyizni, mert megépült egy olyan színvonalas park, mely 10 hektárnyi gondozott területével várja a kikapcsolódni vágyókat. Én sem szeretném, hogy a ma még üresen álló épülteket kiadják irodáknak, hogy ide is lakóparkot építsenek, meghiúsítva egy nyugati színvonalú park gondolatát! De ha ez mégis megvalósul (és valószínűleg sajnos megfog), akkor arra gondolok, ami valós számadat: hogy a fejlesztési területről az évtizedek alatt felszaporodott, összesen kb. 25 000 m3 kommunális hulladékot és építési törmeléket szállítottak el. Hogy az öböl nyugati partszakaszán több hektáros feltöltött, homokos part került kialakításra. Hogy a területen lévő korhadt fák eltávolítását követően, 2600 új, különböző fajtájú csemetét ültettek el, melyekre 150 madáretetőt helyeztek el.

Mindezek után, szakmai szemmel azt kell mondanom, hogy az Öböl XI számos rendezvénynek nyújthat otthont. Szervezhető ide: sport- és családi nap, sajtótájékoztató, esküvő, céges összejövetel, melyeknek csak a képzelet hiánya szabhat határt. Nagy terület, több különböző nagyságú épülettel, vízi színpaddal és homokos parttal, ahol az ember elaludhat a nyári napsütésben, anélkül, hogy azon töprengene, vajon hányan rabolják ki 20 perc alatt. Egyszóval: szép, igényes, újszerű és legfőképpen biztonságos, mely utóbbinak érzésére manapság igenis szükségünk van!

Címkék: szabadtéri helyszínek esküvői helyszínek

A bejegyzés trackback címe:

https://eventpoint.blog.hu/api/trackback/id/tr100957425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása