Irány Jukkasjarvi!

2009.02.01. 16:33 | laurix | Szólj hozzá!

Az előző bejegyzésemben többek között arra kerestem választ, hogyan maradhat meg egy helyszín több éven át közkedveltnek. Azt gondolom a Torne folyó partján (észak Svédországban) álló Jéghotel méltán lehet iránymutató, hiszen tíz éves fennállása óta hónapokkal előre kell szállást foglalni, ha ott szeretnénk tölteni egy éjszakát. A 4000 tonna jégből felépített hotel olyan kuriózum, mellyel aligha lehet versenybe szállni.

Egy olyan építmény, mely évről évre emlékeztet emberi mivoltunk alkotói csodájára, hiszen a szállodát minden évben újjáépítik az áprilisi olvadás miatt. Az exkluzív iglu gondolata egy japán szobrásztól származik, aki először magának készített jégből galériát. Tapasztalta, ahhoz, hogy ne induljon olvadásnak a műalkotás, folyamatosan fent kell tartani a mínusz öt fokot.

Igen ez azt jelenti, hogy a lakosztályokban is fagypont alatt van a hőmérséklet, mivel még az ágyakat is jégből faragták. De az ott jártak elmondásai alapján pánikra semmi ok, a takarókat olyan speciális polár és szarvasbőr kombinációkból készítették, hogy a hálóban kizárt a fagyos hangulat.

Mindezeken túl, azonban gondoljunk még egyszer bele, mekkora őrületes munka évről évre létrehozni egy jégszállodát, mindösszesen 5 hónapért! Már a csapból is a kérész szomorú sorsa folyik, de számomra ez legalább olyan döbbenetes, mint a szegény állat sorsa, aki csak egy napig él. Ezt a szállodát 7 hónapig faragják, hogy aztán egy rövid időszakot követően olvadásnak induljon. Feltehetnénk hát a kérdést: miért kell szembeszállni a természettel? Talán azért, hogy mindenki számára láthatóvá váljon, hogy egy kreatív ötletnek semmi sem szabhat határt és legalább évente magától adódik a megújulás lehetősége.

www.icehotel.com

Címkék: kitekintés

A bejegyzés trackback címe:

https://eventpoint.blog.hu/api/trackback/id/tr56916288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása