A város napos oldalán

2009.04.21. 19:50 | laurix | Szólj hozzá!

Érdekes rákeresni a Tabánra a google-ben, hogy mit ad ki, a fővárosi zöld területek sorában? Az első mondatok között szerepel a Vendégváró oldalán: „a tágas park ma szabadtéri fesztiválok, zenei események helyszíne”. Ebben a szomorú csak az, hogy majdnem egy évig laktam a tőszomszédságában, de ez idő alatt egyetlen rendezvénynek sem adott otthont, a méltatlanul mellőzött terület.

Lenyűgöző atmoszférája elvarázsolt minden nap, minden évszakban. Van egy hinta a dombtetőn az ’56-os emlékmű mellett, ahonnan a legszebb a kilátás. Gyönyörű, ahogy a hajnali órákban az első napsugár felragyog az Erzsébet híd lábánál és lassan elárasztja Budapest legrégebben lakott területét, a Naphegyet. Innen szinte minden nevezetességünk látszik, a Budai vár, a Szabadság-szobor, a Citadella, a Duna part.

Kutyasétáltatás közben, a japánakácok alatt gyakran elképzeltem, milyen lehetett, amikor a hegyoldalt elözönlötte a tömeg. Idősebb korosztály jeles képviselői ódákat zengnek a mai napig a fesztiválok, és találkozók felejthetetlen hangulatáról a Gellért-hegy lábánál. Azonban emlékül mára, már csak a kicsit kopottas betonszínpad maradt, valamint a havonta kissé rejtélyes körülmények között szerveződött találkozók, amikor tűzzsonglőr fiatalok próbálgatják tehetségüket dobszó kíséretében.

Tömeget sosem láttam, leszámítva az augusztus 20-ai ünnepséget. Sokan kihagyják a fővárosi séta útvonaltervükből, holott hangulata felér a margitszigeti Halastó múltat idéző képével. Csak itt nem nyárspolgárrá, hanem hippivé „változunk”. Mondják, a helynek szelleme van, mely akaratlanul magával ragad.

És végre, 2009. április egy jeles vasárnapján tele lett a Tabán. Több ezer biciklis várta a három órát, hogy rajthoz állva eltekerjenek a Városligetig.  A Critical Mass résztvevői megmutatták nekünk, milyen az önfeledt városi élet, milyen az, amikor a kétkerekű legyőzi a lóerőt, amikor szabad utat adnak a környezetkímélő közlekedésnek. Jó volt látni azt a sok embert a nevezetes domboldalon, és csak kívánni tudom, hogy a legközelebbi pálinka, vagy borfesztivál esetleg már ott legyen. Szerintem elbírja a park a sok látogatót!

Címkék: kitekintés szabadtéri helyszínek koncert helyszínek

A bejegyzés trackback címe:

https://eventpoint.blog.hu/api/trackback/id/tr601078701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása