Plakátok méltó tárháza

2009.05.01. 14:20 | laurix | Szólj hozzá!

Végre itt egy ünnepnap, ami nem a hétvégére esik, így újra szabadok lehetünk 72 órára, magunk mögött hagyva a munkahely néha fojtogató nyomását. Kerekedjünk hát fel, és pihentető túrákkal egybekötve, fedezzük fel országunk rejtett zugait, melyek néhol igazi kincseket rejtenek! Magamból kiindulva a baj talán az, hogy általában ugyanazt az úti célt választom, legalábbis a régió mindig megmarad. Nemrég azonban munkám miatt arra „kényszerültem”, hogy huzamosabb időt töltsek Nagykanizsán, abban a városban, ahol a „zs”-t olyan jellegzetesen, furcsán ejtik az ott lakók. Abban a városban, ahol elsőre úgy tűnik nincs semmilyen izgalmas épület, nincs jellegzetes óváros, vagy belvárosi műemlék negyed. De jobban megfigyelve, telis-tele van különleges beugrókkal, udvarokkal, belső terekkel, melyek hangulata egyedülálló.

A kedvencem mindegyik közül talán a Magyar Plakát Háza, melynek egy XVIII. századi késő barokk magtárépület ad otthont. Egyrészről szeretem, mert már magához a plakátművészethez is évek óta vonzódom. Mondanom sem kell, majdnem sikerült hat év után diplomához jutnom, miután több évet tanulmányoztam ezt az alkalmazott művészeti ágat. De hát, sajnos hamar kiderült, hogy a kommunikáció szak nem arra hivatott, hogy a plakátok vizuális hatásaival foglalkozzon. Így diplomám még mai a napig nincs, ellenben örömmel vettem tudomásul, hogy akadnak néhányan, akik méltó helyet szántak és teremtettek a magyar grafika ezen területének.

A többfunkciós terekből álló létesítményben - melyet kávézóval és társalgóval egészítettek ki a tervezők - több száz 1801-től megjelent szöveges, és 1885 óta kiadott grafikai plakát, szórólap, illetve azok reprint példányai láthatóak. Felejthetetlen gyűjtemény, egy varázslatos területen. Pedig kívülről nem is gondolnánk mit is rejt a belső tere, hiszen egy kopottas, vakolattól omló épület hívogat minket egy egyedülálló tárlat megtekintésére.

A gyűjtemény törzsanyagát a Magyar Nemzeti Galéria, az Országos Széchenyi Könyvtár, és a Pécsi Galéria Vizuális Művészeti Műhely által adományozott sorozatok, nyomtatványok, és plakátgyűjtemények alkotják. De, mint általában a legtöbb múzeum, a Magyar Plakát Ház kétszintes kiállítóterével is alkalmas konferenciák, komolyzenei és világzenei koncertek leszervezésére egyaránt. A rekonstrukció során a tervezők különösen figyeltek arra, hogy megtartsák a műemléképület szerkezeti- és stílusjegyeit. Így született meg a vele szomszédos Kiskastély épületével harmonizáló belső udvar, mely számomra egyik legértékesebb pontja Kanizsa városának.

 

Címkék: nagykanizsa különleges kitekintés szabadtéri helyszínek koncert helyszínek kastélyok templomterek nagykanizsa varosnapja

A bejegyzés trackback címe:

https://eventpoint.blog.hu/api/trackback/id/tr411097340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása