Millió szirom között

2009.06.13. 01:10 | laurix | Szólj hozzá!

Érdekes, hogy nincs olyan ember, akinek ne lenne legalább egy, szép érzéssel átitatott emléke a rózsáról. Kaptuk már első randevún egy óvatlan pillanatban, ötven szálat egy fontos alkalomkor, megszárított szirmokat egy fonott kosárban, kék színűt egy furcsa vasárnapon. Kommersszé azonban sosem válik, mert eredendően vonzódunk hozzá, ha máshoz nem, az illatához mindenképpen. Talán mert megnyugtató. Ezerszínű változatban létezik, melyhez legalább ennyi, különböző érzelmet társítunk. Úgy, mint a fehérhez az ártatlanságot, a sárgához a mély barátságot, a vöröshöz a viszonzatlan szerelemet. A rómaiaktól kezdve gyűjtöttük, és felhasználtuk virágát: gyógyszert, édességet, olajat, vizet készítettünk belőle. Csodát, és szépséget remélve hatásától.

Van egy eldugott kert Budapest XXII. kerületében, ahol valóban megszépül a lelkünk. Átlépve a kopottas, kicsit rozsdás kerítést, megcsap a jól ismert illat, a szivárvány színeivel párosítva. Olyan ez, mint amikor Dorothy felébredt Óz birodalmában, a nagy utazás után meglátva a rengeteg, hatalmas bimbójú virágokat. Varázslatos, akárcsak az, hogy a Budapesti betonrengetegben, a Camponával szemben látogatható az általam rózsák kertjének nevezett Rózsakiállítás. Ide szeretnék mindenkit invitálni, kiszakítva olvasóimat a gyakran szürkének nevezett hétköznapokból.  Itt rendezik meg ugyanis a negyedik Kárpát-medencei borászok találkozóját, a hazai népzene jeles képviselőivel. És hol lehetne a borhoz kapcsolódóan szebb helyszínt találni, Isten kertjénél, ahol almabor inhalált.

Ne feledjék hát, hogy holnap, azaz szombaton a Ghymest, vasárnap a Csík zenekart láthatják az ide látogatók 1200 Ft fejében. Utóbbit nagyon várom, mert hozzájuk is, akárcsak a rózsához nagyszerű emlékem fűződik, egy adventi estén. Akkor az együttes tagjai hópelyhekben, majd most remélem, szentjánosbogarak fényében tündököl.

 

U.i: Filmekben, könyvekben bevett szokás jégkockába rózsaszirmot fagyasztani. Gyönyörű látvány lehet, melyet megvalósítva még sosem láttam, pedig milyen jól jönne egy nyári forró nappalon.

 

További információ: www.karpatmedencei.hu

 

Címkék: mix különleges szabadtéri helyszínek koncert helyszínek esküvői helyszínek

A bejegyzés trackback címe:

https://eventpoint.blog.hu/api/trackback/id/tr331182054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása