The aura of art

2010.02.03. 12:53 | laurix | Szólj hozzá!

Régóta szerettem volna művészekről írni, olyan emberekről, akik gyermekkoruk óta, kitartó munkával törekednek a szórakoztatásra. Arra, hogy általuk kapjunk egy napot, egy emléket, mely sokáig elkísér. Emlékszem, kamaszlányként fél órákat álltam sorba egy jegyért az Operába, hogy láthassam a színpadon Őt és Popovát. A zene és a tánc teljes összhangját teremtették meg együtt és külön-külön is. Így, mondanom sem kell, kapva kaptam az első alkalmon, hogy találkozzam Solymosi Tamással, beszélgetve jövőbeni terveiről, egy művészeti intézmény indításáról és nem utolsó sorban a tánc szeretetéről.

Budapest egyik legszebb útján, az Opera tőszomszédságában található a Solymosi Academy of Arts. Halkan kiszűrődő zene a hatalmas üvegajtók mögül, ahol szigorúan egyenruhába öltöztetett lányok gyakorolnak, napi rendszerességgel. Miért pont így, miért pont itt az Andrássy 45. alatt?

Miért pont itt? Egyrészt, úgy gondolom, fontos a szép és kulturált környezet. Másrészt, közlekedés szempontjából sem elhanyagolható, hogy hol helyezkedik el egy iskola. Miért pont így? Ezzel az intézménnyel igyekszem visszaállítani a régi polgári neveltetés hagyományait, mely manapság nehezen fellelhető. Azt gondolom, az említett egyenruhának több funkciója is van, de ami a legfontosabb: az iskola területén és a termekben  mindenki egyenlő!

Egy nagy álom, mely végre valóra vált, vagy egy hirtelen jött lehetőség, amit nem hagytál veszni?

Egy régi álom, mely más formában valósult meg, mint ahogy azt egy évvel ezelőtt gondoltam volna. Nagyon sok évet éltem külföldön, és amit láttam, tanultam, mindenképpen a magyar gyerekeknek szeretném továbbadni. Imádok velük foglalkozni, de nehezen találtam olyan intézményt ahol ezt a saját elképzeléseim szerint tehetném. Ahhoz, hogy mindezt létrehozzam, a táncos életem egy részét kellett feladnom.

Te is tartasz órákat, vagy „csak”, mint szakmai vezető vagy jelen? Kik tanítanak melletted?

Minden délután tartok órát  két osztálynak is az Akadémián. Mellettem még, olyan tanárok tanítják a növendékeket, mint Takáts Noémi (képességfejlesztő), Szalai Ágnes (versenytáncos), Kelemen Katalin (hip-hop), Csonka Zsuzsa (ének). Valamint folyamatosan egyeztetünk, olyan elméleti tárgyak oktatásával kapcsolatban, mint a tánctörténet, zenetörténet, művészettörténet.  Nem elhanyagolható, hogy iskolánk állandó tagja Hatala Boglárka, gyógytornász. Az akadémia mellett elindítottuk a Solymosi Dance Centert, melynek keretében számos táncstílus elsajátítható neves magyar mesterektől. (Budai László, Hámor Jocó, említett Kelemen Katalin, Király Béla, Barczi Laci, Laki Jani, Hajdú Marcsi, Várnagy Kristóf)

Bizton állíthatom, hogy a tánc szerelmeseinek egy álomhelyszínt hoztál létre. Az épület, a falak, a berendezés, mind tükrözik azt a klasszikus életérzést, mely elengedhetetlen egy effajta művészeti intézményhez. Mi az a több, a táncon túl, amit kapnak Tőled a növendékek?

A tánc szeretetét csak növelni szeretném tanítványaimban. Jól tudom, hogy nem válhat mindenkiből klasszikus balerina, de nem is ez a cél. A legfontosabb, megtalálni mindenki számra azt a táncstílust amiben tehetséges, amiben örömét lelheti. Fontosnak találom, hogy a velem dolgozó mesterek hasonló elveket valljanak a tanításról, mint én, hiszen a gyerekek lelkét nem összetörni, hanem építeni kell!

A bejutáshoz felvételi, vagy egy egyszerű beiratkozás szükségeltetik?

Felvételiztetünk, de ez elsősorban egy szintfelmérést jelent, illetve egy funkcionális mozgásszervi vizsgálatot, mely során fény derül a jelentkező erősségeire és gyengeségeire egyaránt. Ezt később félévente megismételjük, így pontos képet kapunk a gyermek (táncos) fejlődéséről. Ebben segítségemre van Hatala Boglárka és Takáts Noémi. Aki nem nyer felvételt az SAA professzionális táncképzésére, annak is kínálunk számos lehetőséget a tánc gyakorlására tanfolyamok, kurzusok, nyílt órák, táborok formájában.

Vállaltok rendezvényeken való szerepléseket vagy akár egyedi koreográfia és koncepció kidolgozását egy felkéréshez?

Természetesen igen, hiszen a professzionális táncosok, koreográfusok már számos alkalommal bizonyítottak a magyar tánc és színház világában.

Vallod, hogy nem rettentenek el, sőt inkább kihívást jelentenek a rögös utak. Milyen jövőbeni terveid vannak az iskola életére vonatkozóan?

Egy ilyen iskolának a lehetőségeit nagyon nehéz behatárolni. Természetesen a legfőbb célunk a minőségi oktatás, minőségi helyszínen és körülmények között.

Címkék: művészek fellépők

A bejegyzés trackback címe:

https://eventpoint.blog.hu/api/trackback/id/tr111725216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása